logo

reklam

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (13-20 Haziran 1977)

Keçiborlu’da Siyasi Cinayette CHP’li Bir Genç Öldürüldü

Seçimler dolayısıyle siyasal ortam ve tartışmaların gerginleşerek yoğunlaştığı son günlerde komşu ilçemiz Keçiborlu’da CHP’li bir genç, saldırgan faşist komandolarca bıçakla ağır yaralanarak öldürülmüştür.

Geçtiğimiz Salı günü Keçiborlu ilçemizde elektrik tesisatçılığı ve malzemeleri satıcılığı yapan İ. Ö. adlı CHP’li genç, karşı grubun saldırısına uğramış, bıçakla ağır yaralandıktan sonra hastaneye kaldırılmışsa da kurtarılamayarak öldürülmüştür.

Olay Keçiborlu başta olmak üzere çevremizde infial yaratırken olayla ilgili olarak gerekli tahkikata geçilmiştir. -13 Haziran 1977, Sayı: 402-

—————

Askerlik Şube Başkanı Gülderen Elâzığ’a Atandı

Bir süredir ilçemiz Askerlik Şube Başkanlığı görevini yürüten Yüzbaşı Saim Gülderen, şark hizmeti yapmak üzere Elazığ ili Tümen Merkez Şubesine atanmıştır.

İlçemizde kaldığı sürece efendiliği ve görev anlayışı ile başarılı çalışmasıyla iyi muhit edinen Saim Gülderen’e yeni görev yerinde başarılar dileriz.- 13 Haziran 1977, Sayı: 402-

——————–

Jandarmada Atamalar

Duranoğlu Ankara’ya, Akalın Bingöl’e, Billor Erzincan’a Atandılar

İlçemiz jandarmasında geçtiğimiz hafta içinde atamalar yapılmıştır.

Jandarma İlçe Bölük Komutanı Baş Çvş. Mustafa Duranoğlu Ankara iline, İlçe Merkez Komutanı Baş Çvş. Tayyar Akalın Bingöl iline ve Cezaevi Jandarma Karakol Komutanı Üst Çavuş Mehmet Billor ise Erzincan iline atanmışlardır.

Duranoğlu, Akalın ve Billor’a yeni atandıkları yerlerdeki görevlerinde başarılar dileriz. -13 Haziran 1977, Sayı: 402-

—————-

DEMOKRASİ ŞEHİDİMİZ: ALİ BAL

Politika hayatına CHP saflarında atıldığı ilk günlerde ben daha 2 yaşında bir bebektim demek ki. 32 yılın başarılı, olgun, mütevazı insanı, demokrasi uğruna şehit olan Ali Bal’ımız tüm yaşamı boyunca bize değeri biçilemeyecek miras bıraktı gitti.

Gerek kişisel yaşamında, gerek mesleki yaşamında sevgi, saygı, sabır ve metanet…

Kendisinin adını daha ortaokul sıralarında iken duymaya başlamıştım. İlçemizin büyüklerinden, her hizmette ve her yerde ona rastlamak mümkündü. Hep çevresi için uğraş vermiş ve tıpkı lamba gibi ışığını dibine değil de karşıya vermişti. Hep yardımına koştuğu kişiler onun yardım ve hizmetleriyle başarıya ulaşmıştı. Kıskanç olmadığı için yolunda azimle, sabırla devam etti.

Öğrendiğimiz kadarıyla CHP saflarında ilk mücadeleye Burdur ilimizde başlamış, çiçeği burnunda bir avukatken Burdur CHP il başkanı olarak katıldığı kongresinde rahmetli İsmet Paşa, sırtını okşayarak ‘’Benim en genç il başkanım, sana yolunda başarılar dilerim’’ demişti. İsmet Paşa’nın bu iltifatı kendisine politik yaşamı boyunca düstur edinmişti.

Yalvaç’a gelip avukatlığa ve politik yaşamına devam ettiği sürece Paşa’nın duası kabul edilmiş, Avukat Ali Bal hep başarılı olmuştu. Avukatlıkta ünü Göller Bölgesini sarmıştı. Efendiliği ve kişiliğiyle de çevrede iyi muhit edinmişti.

Politik hayatında da başarıya ulaşmış, DP’nin Menderes’li Hükümetleriyle katıldığı seçimlere CHP olarak katılan Ali Bal kendisi aday bile olmayı düşünmeden, ideali uğruna listeler için uğraş vermiş ve Isparta ilinde CHP’nin en yüksek oyu alamsında etkin rol oynamıştı.

1950-1954-1957 seçimlerinde CHP Isparta‘dan en yüksek oyunu almıştı Ali Bal sayesinde.

27 Mayıs devriminden sonra kendisine haksızlık edilmiş, kurucu meclise gitmesi gerekirken gönderilmemişti. Ama efendiliğiyle o buna bile gücenmedi. Yılmadan 1961 seçimlerinde adayına çalıştı ve DP heyulasından sonra ilk defa ilimizden CHP milletvekili olarak Dr. Lokman Başaran’ı göndertti. Ama karşılığını bir teşekkürle bile alamadı. Bunda da yılmadı Ali Bal… 1965 seçimlerinde yanı 20 yıl emeği geçtikten sonra bir kez aday olmak istedi. İstedi ama karşısındakiler onu bir parti hizmetçisi olarak gördüler. ‘’Senin neyine adaylık. Sen ilçe başkanı olarak yaratılmışsın. Hizmetini böyle yap ve hep biz gidelim Meclise’’ zihniyetiyle mücadelede saf dışı bırakmak istediler. Amma kendileri kaldılar ve CHP’nin temsilciliğini ne Ali Bal’a verdiler ne de kendileri alabildiler. Ama yine yılmadan çalıştı CHP adayı için ve kazandırdı da.

1969 seçimleri onun yaşamında bir dönüm noktasıydı denebilir. Mücadeleli ve fakat menfaatsiz geçen 20 yıldan fazla bir zaman sonra artık kendisi de aday olmuş ve CHP’nin liste başına gelmişti. Ne var ki kendisine yıllar yılı hizmet ettiği, meclise gönderdiği kişiler bunu ona çok gördüler ve aday olduğu listeyi kaybettirmekle hem Ali Beyi hem de CHP’yi mağlup ettiler. Yani karşı parti değil, dikkat buyurun, kendi partisinin insanları ona çirkin oyunlar oynayarak meclise gitmesini engellediler.

Ali Bal bununla da yılmadı ve uğraş yoluna sabırla devam etti. 1973 seçimleri geldiğinde yine aday olmak istemiş, bu kez yine saboteye uğrayarak listenin gerisinde bıraktırılmıştı. Bu seçimde de Ali Bal’a kastetmek isteyenler bir yandan da CHP’ye kastettiklerinin farkında mıydılar bilmiyoruz.

Ali Bal 1973 seçimlerinde üstün çaba harcadı. Ne var ki CHP yine milletvekilsiz kaldı.

Yıllar yılı kovaladıktan sonra bizler de yetişmiş, bazı uğraştan sonra bu büyük politika kumandanının yanında 32 yılını hiçbir art niyet düşünmeksizin başarılı çalışmalar veren büyük insanın yanında ilçe yönetiminde görev almış, 1977 seçimlerine de yaklaşmış bulunuyorduk.

Düşünebiliyor musunuz, kişi oğlu 32 yıl bıkmadan usanmadan, üstelik daha büyük bir iştahla CHP’ye  hizmet edebiliyor ve tınmıyor.  1977 seçimlerine yine aday olarak katılmış ve büyük umutlar bağlanan ve artık kesin olarak Isparta ‘dan 2 milletvekili göndereceğimiz sırada seçimlere bir hafta kala bu büyük politika kumandanı Demokrasi uğrunda uğraş verirken talihsiz bir kaza sonucu yine partisi için şehit oluvermişti.

İşte 32 yıllık mücadeleci yaşamını anlatmaya çalıştığımız bu büyük insan, Türkiye‘nin politik hayatında 32 yılda 32 bin kişinin 32 parti değiştirip al gülümlü, ver gülümlü politik yaşamına karşın bıkmadan usanmadan, sabırla hizmetine devam etmek istedi ve başardı da. Son zamanlar aday oldu felek aman vermedi. Amma politik yaşamı boyunca bir milletvekilinden, bir bakandan daha çok hizmet etti ülkesine. Özellikle ilçemize.

Politik yaşamında olduğu kadar ilçenin sosyo kültürel yaşamında da büyük hizmetler verdi. Bunları burada saymaya kalkışırsak yerimiz ve gücümüz yetmez. Ama bir uğraşını anı olarak yazmak isterim. İlçemize bağlı iki köyümüz (Taşevi ve Y. Kaşıkara) her ne akla hizmet ise Yalvaç’tan ayrılıp komşu ilçeye bağlanmak isterler. Düşünebiliyor musunuz, 2 köyün Yalvaç’tan ayrılıp bazı menfaatler karşılığı bir başka yere satılırcasına bağlanması ne demektir? İşte bu büyük insan bu iki köyümüzün başka yere satılmaması için yoğun bir uğraş verdi. Okulu olmayan Taşevi köyüne cebinden, kendi parasıyla ilkokul yaptırdı. Sayın Ali Bal’ın verdiği uğraşlar ile köylerimiz bazı diğer çalışmalarla da bizde kaldılar. Bu iki köyün ilçemiz köyü olarak kalması Ali Bal’ın uğraşının sonucudur.

İşte bu büyük insan, 1977 seçimlerinin arifesinde hem ilçesi, hem partisi için demokrasi yolunda uğraş verirken elim bir trafik kazası sonunda feci bir şekilde ruhunu teslim edip şehit oldu. Isparta’nın özellikle Yalvaç’ın Cumhuriyet Halk Partisi, 1977 seçimlerine bir büyük şehit, bir büyük demokrasi kahramanı vererek girdi ve başarılı da oldu. Onun şehadetiyle 2 milletvekili çıkarmamız ilk kez geri kaldı.

Ey büyük şehit ve demokrasimizin savaşımcısı Ali Bal, kaybınla bizleri uğraş yolunda yalnız bıraktın. Yalnız bıraktın amma bu uğraşta bize önder olarak pek çok miras bıraktın, meslektaşların ve partidaşların senden çok şey öğrendiler. Uğraş verdikleri yolda senin mirasından, senin ışığından çok yararlanacağız.

Ruhun şad olsun. Şehit kabrinde rahat uyu, uğraşına sen kadar olamasak da devam edeceğiz ve her seçim arifesi seni melekler bize getirecektir.-13 Haziran 1977, Sayı: 402-

———————–

Hâkimlerimiz Arasında Atamalar Yapıldı

İş kesafeti bakımından çevre il ve ilçelere nazaran önemli derecede görülen ilçemiz adliyesinden son aylarda çekilen hâkim sıkıntısı yanı sıra ilçemizde görevli hâkimler arasında başka yerlere atamalar yapılmıştır.

Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Çakar Uşak’a…

İlçemiz Ağır Ceza Mahkemesi üyesi ve başarılı çalışmaları, efendiliğiyle iyi muhit edinen Süleyman Çakar Uşak ili Ağır Ceza mahkemesine atanmıştır.

Ceza Hâkimi Gafur Özkan Giresun’a Atandı

Altı yıla yakın bir süredir ilçemizde Ceza Hâkimliği yapan Gafur Özkan da Giresun iline Hâkim olarak atanmıştır. İlçemizde daha önce Hazine Avukatlığı yapan eşi İkbal Özkan’ın Giresun’a atanmasıyla Gafur Özkan da Giresun’a atanmıştır.

Sevim Coşkunol Karaburun’a Atandı

İlçemizde bir süredir Sorgu Hâkimliği yapan Sevim Coşkunol da geçtiğimiz hafta içinde İzmir Karaburun adliyesinde atanmış bulunmaktadır.

Başarılı çalışmalarıyla ve görev anlayışı içinde halkımızca sevilen sayılan hâkimlerimizin atanması haberi halkımız arasında üzüntü yaratmıştır. Başka yerlere atanan Sayın Çakar, Özkan ve Coşkunol’a yeni görevlerinde başarılar dileriz. -20 Haziran 1977, Sayı: 403-

——————

Devrilen Traktörde İki Kadın Öldü

İlçemize bağlı Çakırcal köyüne gitmekte olan bir traktör devrilmiş ve taşımakta olduğu yolculardan iki kadın feci şekilde can vermiştir.

İlçeden köye İ. Y. yönetiminde gitmekte olan traktöre yolcu olarak binenlerden H. A. ve H. Ç. adlarındaki iki yaşlı kadın traktörün devrilmesiyle römorkun altında kalıp ezilerek feci şekilde can vermişlerdir. Olaya C. Savcılığı el koymuş gerekli tahkikata geçilmiştir.-20 Haziran 1977, Sayı: 403-

——————-

Akif Kaynak Çumra’ya Atandı

İlçemizin yetiştirdiği genç bankacılarımızdan daha önce Uluborlu T. Halk Bankası Müdürü iken Demirci’ye atanan Akif Kaynak, bu kez kendi isteği üzerine Konya ili Çumra ilçesinde yeni açılacak olan T. Halk Bankası şubesi müdürlüğüne tercihan atanmış bulunmaktadır.

Genç bankacı hem şehrimizi yeni görevinde kutlar üstün başarılı olmasını dileriz. -20 Haziran 1977, Sayı: 403-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.