logo

reklam
28 Mayıs 2021

“DOLU SAVAR” CİHAZI ÇALIŞTIRILMAYACAK

İlçemizde bir meyve üretim işletmesine ait cihazlar tarafından yağışların engellendiği iddiası üzerine bugün Yalvaç Ziraat Odası’nda bir toplantı yapıldı. Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı toplantı sonunda cihazların çalıştırılmaması kararı alındı.

Yaklaşık bir aydır ilçemize bağlı İleği ve Terziler köylerinde faaliyet gösteren bir meyve üretim işletmesine ait “Dolusavar” adlı cihazların çalıştırılması ile yağmur yağışlarının engellendiği iddia ediliyordu.

İlçemize bağlı bazı köylerde özellikle İleği, Mısırlı, Celeptaş, Terziler, Kurusarı, Eyuplar, Sücüllü, Bağlarbaşı, Çakırçal, Kumdanlı, Körküler, Sağır köylerimizi etkilediği iddialarının son günlerde yoğunlaşması üzerine, Ak Parti Yalvaç İlçe Başkanı Alperen Mustafa Özer ve İl Genel Meclisi Üyesi Kadir Elbengili’nin girişimleriyle, bugün saat 14.00’te Yalvaç Ziraat Odası’nda bir toplantı gerçekleştirildi.

Zaman zaman bazı köylerden üreticilerin Gencer Tarım adlı işletmesine ait alanlara giderek dolusavar adlı cihazın çalıştırılmamasını istemeleri nedeniyle gergin anlar yaşanması üzerine düzenlenen toplantıya Isparta İl Tarım Müdür Yardımcısı Uğur Turgut, Yalvaç İlçe Tarım Müdürü Erhan Erhan Güçlü, Yalvaç Ziraat Odası Başkanı Ali Sarıpınar, Ak Parti İlçe Başkanı Alperen Özer, AK Parti’li  İl Genel Meclisi üyesi Kadir Elbengili, bazı köylerin muhtarları, ihtiyar heyeti üyeleri ile Gencer Tarım işletmesi sahibi Gencer Özoğlu ile firma çalışanları katıldı.

 

Sarıpınar: Bu uygulamaya son verilmesini istiyoruz…

İçinde bulunduğumuz ilkbahar mevsiminde yağışların mevsim normallerinin çok altında olması nedeniyle kuraklık tehlikesi de yaşandığına dikkat çeken Yalvaç Ziraat Odası başkanı Ali Sarıpınar, “Çiftçi, üretici çok zor durumda, bizim suya ihtiyacımız var, yağış yok. Bunun üzerine bir de kendi ürününün korumak isteyen bu işletmenin cihazı ile yağmurun yağmasına engel olduğu söyleniyor. Bir an önce bu uygulamaya son verilmesini istiyoruz, bize su lazım, vakit geçiyor” dedi.

 

Turgut: Ülke olarak bir kuraklık dönemindeyiz

İl Tarım Müdür Yardımcısı Uğur Turgut, “Ülke olarak da bölgemizde de bir kuraklık dönemindeyiz. Eğirdir Gölü’nden su alma sıkıntımız var, yağış yok. Bu durum küresel iklim değişikliğinin bir sonucu. Alışkanlıklarımızı yaşayamıyoruz. İddiaların tarafları burada, Gencer bey de toplantımıza katılarak bu konuda bir adım attı” dedi.

 

Özoğlu: Cihazı bundan sonra kullanmayacağız…

Dolusavar adlı cihazın dolu yağışını engellemek üzere dolu bulutlarını önceden haber verdiğini ve yukarıya püskürttüğü gazın teknik olarak bulutları etkilemek veya yağmurun yağmaması gibi yapısının olmadığını, dolu yağışını engellediğini, ayrıca suyun kristalleşmesini engelleyerek yere yağmur olarak düşmesini sağladığını belirten işletme sahibi Gencer Özoğlu, yağmur yağışını engellediği iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Türkiye’nin 80 ayrı noktasında bu cihazın kullanıldığını, bu konuda herhangi bir yasak olmadığı gibi kullanımın resmi kurumlarca teşvik edildiğini belirten Özoğul, muhtarların ve üreticilerin yoğun ısrarları sonucunda cihazı bundan sonra kullanmayacaklarını belirtti.

Bunun üzerine İl Tarım Müdür Yardımcısı Turgut, “Gencer bey bu konuda bir adım atarak söz konusu cihazı artık kullanmayacaklarını belirtti. Hepimiz iyi niyetle bu toplantıya katıldık, amacımız daha çok üretmek. Ancak tarım kesiminde biraz farklı bir psikoloji var, her zaman her istediğiniz şeyi yapamıyorsunuz. Cihazın kullanım zamanının doğru olmadığı görünüyor, böyle bir ortamda inadına bu makinayı kullanmak doğru bir yaklaşım değil” dedi.

 

Özoğlu: Yağışı engellemiyor, doluyu yağmura çeviriyor…

Gencer Tarım işletmesi sahibi Gencer Özoğlu, “Ben biraz da kendi çalışmalarımızı iyi anlatamadığımızı düşünüyorum. Bizim kullandığımız cihaz dolu yağışını engelleyerek yağmura dönüşmesini sağlar, iddia edildiği gibi yağmur bulutlarını kaçırması söz konusu değil. 2000 yılından 2015 yılına kadar Eğirdir-Gelendost bölgesinde elma topladık, 2015 yılında da Yalvaç’a geldik. Burada elma ve armut üretimi yapıyoruz. Bildiğiniz gibi, bu bölge doludan büyük zarar görüyor. Bu zararı en aza indirmek için Mart 2020’de bu cihazları faaliyete geçirdik. Dolayısı ile ilçe ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Şu kadarını söyleyelim ki, biz de tarımın, üretimin bir parçasıyız, yağmur yağacak ki hepimiz üretebilelim” dedi.

Muhtarlar ve işletme sahibi arasında zaman zaman gergin anların yaşandığı toplantı cihazın artık kullanılmayacağı sözü üzerine neşeli bir ortamda sona erdi.

Etiketler: » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.