Son Dakika
Dericilik, ilçemizin yaklaşık iki yüz yıllık geçmişe sahip olduğu bilinen kadim mesleklerinden biri olmasına rağmen; son on yılda yaşanan sıkıntılardan dolayı Yalvaç’ta büyük ölçüde kan kaybına uğradı, uğramaya devam ediyor.
Bilindiği gibi, çarşı merkezinde kalan eski tabakhanedeki işyerleri belediyece mühürlenerek kapatılan dericiler, Sanayi Bakanlığı’nın kredi desteğiyle şehir girişinde yeni işyerlerini yapmışlardı. Dericiler Küçük Sanayi Sitesi’nin yapım sürecinde Isparta Valiliği’nin öncülüğünde, dericiler, bu yeni işyerleri için valilik, kaymakamlık ve belediyeyle tutanak imzaladılar. Bu tutanağa göre, belediyeye ait arıtma sistemi içine kimyasal arıtma tesisinin %25’i deri işletmecileri, %25’i Yalvaç Belediyesi, kalan %50’sinin de devlet desteğiyle yapılması hususunda uzlaşıldı.
7 YILDIR ADIM ATILMADI
Deri işletmecileri, işyerlerini tamamlayarak yeni yerlerine taşınırken, protokolün imzalanmasının üzerinden 7 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen ne kimyasal arıtma tesisi yapıldı ne de deri işletmecileri iskanlarına kavuşabildi ne de sorunlarına çözüm bulundu.
Modern şekilde inşa edilen bu tesislerde faaliyete başlanması için işletme ruhsatı almak için başvuran işletme yetkilileri, Yalvaç Belediyesi’nden kimyasal arıtma tesisleri olmadığı gerekçesiyle olumsuz yanıt aldı. Kimyasal arıtma tesisinin yapımı için imzalanan protokole rağmen, belediyenin üzerine düşeni yapmadığını belirten deri işletmecilerinin yeni işyerlerine işletme ruhsatı verilmediği belirtilirken, iskan alınamayan işyerlerinin ruhsat süresinin dolmasıyla kaçak duruma düşeceği de belirtildi.
İlçe merkezinde kalan eski işletmeler mühürlenirken, yeni işyerleri de ruhsatlarını alamazken, dericiler mühürlü ve ruhsatsız işyerlerinde risk alarak üretime devam ediyorlar.
TÜTÜNCÜ: BELEDİYE SÖZÜNÜ YERİNE GETİRDİ
Öte yandan, geçtiğimiz haftalarda ilçemize gelerek deri işletmecilerimizin sorunlarını ulusal gündeme taşıyan DHA’nın sorusu üzerine açıklama yapan Yalvaç Belediye Başkanı Halil Hilmi Tütüncü de kimyasal arıtma tesisi ile ilgili verilen sözlerin, kendisinden önceki belediye başkanlığı döneminde yerine getirildiğini söyledi.
DHA’nın haberine göre, Tütüncü, kimyasal arıtma tesisinin yüzde 25’ine karşılık belediyenin elektrik sistemi, arıtma havuzu yeri gösterdiğini ve idari bina verdiğini belirterek, “Protokolde de bu şekilde imza altına alınmış. Belediye idari binayı vermiş, havuzun yerini göstermiş. Elektrik sistemini de vereceğini söylemiş. Belediye özel bir işletmeye maddi katkıda zaten bulunamaz.” dedi.
PEKİ PROTOKOLDE NE YAZIYOR? KİM DOĞRU SÖYLÜYOR?
İki tarafın açıklamalarına bakıldığında, dericiler belediyenin protokole uymadığını iddia ederken; diğer taraftan Yalvaç Belediye Başkanı Halil Tütüncü de belediyenin yükümlülüğünü yerine getirdiğini ileri sürüyor.
İşte o yıllardır konuşulan tutanağa Özyalvaç Gazetesi olarak ulaştık. İşte o tutanağın tam metni:
YALVAÇ DERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ ÇALIŞMA KOMİSYONU TOPLANTI TUTANAĞI
27 Ocak 2014 Pazartesi günü 1 sayı ile İl Koordinasyon Kurulumuzun aldığı kararlar içerisinde 6.10. numaralı maddede geçen “Yalvaç Küçük Deri Sanayi Sitesinin tamamlanması için Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden sorumlu Vali Yardımcısı başkanlığında bir komisyon çalışması yapılması” ifadesine uygun olarak yukarıda sayılan katılımcılarla bu toplantı icra edilmiştir. Toplantı neticesinde işin zamanında bitirilmesi noktasında belediye, kooperatif ve yüklenici firmanın kendine düşen hususlar neler olduğu görüşlerini ortaya koyduktan sonra aşağıdaki durumlar tespit edilmiştir.
Toplam 5 (beş) husus komisyonumuzca yazılı hale getirilerek 6 nüsha halinde tanzim edilmiştir.
Komisyon Başkanı
Mestan Deniz – Vali Yardımcısı,
Üye – Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş,
Üye – Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram,
Üye – Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Albayrak,
Üye – Yalvaç KSS Yapı Koop Başkanı Ramazan Özgür,
Üye – Sanlı İnş.Tic.Ltd.Şti. Cemal Sanlı.
TUTANAK HUKUKİ OLARAK BAĞLAYICI DEĞİL, AMA BELEDİYENİN İMZA ATTIĞI TUTANAĞI İNKAR ETMESİ NE KADAR ETİK NE KADAR KAMU YARARI TAŞIYOR
Söz konusu tutanakta görüldüğü gibi, Isparta Valiliği, Yalvaç Belediyesi ve dericilerimiz arasında, belediyenin mevcut arıtma tesisine kimyasal arıtma tesisinin %25 dericiler, %25 Yalvaç Belediyesi, %50 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı proje desteğiyle yapılması üzerine uzlaşılmış. Hukuki olarak bu tutanağın kurumlar açısından bir bağlayıcılığı bulunmasa da, kamu kurumlarının, başta belediye olmak üzere, milyonlarca liralık borç yüküne girerek tesislerini yapan dericilerimizin sorunlarına çözüm üretmemesi, özellikle Belediye Başkanı Tütüncü’nün verdiği demeçlerle tutanakta belediyenin yükümlülüğünü yok sayması anlaşılır gibi görünmüyor.
Bunun yanında, seçim döneminde deri esnafının sorunlarının çözümü için verilen sözlerini de unutan bir anlayışla bu sorunun nasıl çözüleceği de ayrıca merak konusu.
Söz konusu tutanağın bir bağlayıcılığının olmamasını, soruna duyarsız kalmaya dayanak yapılması; hem dericilerimizin hem de şehrimizin büyük kayıplara uğramasına neden olmakta. Söz konusu tutanağı ve tarafların iddialarını ortaya koyarak takdiri Yalvaç halkına bırakıyoruz.
Etiketler: dericiler » kimyasal arıtma » Tabakhane » yalvaçYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER